Ukrayna’nın olası AB üyeliğini değerlendiren Lavrov, Türkiye’yi hatırlattı
Rus devlet kanalı Rossiya 1 muhabiri Pavel Zarubin’e konuşan Lavrov, son dönemde Avrupa gündemine oturan ‘Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Ukrayna ve Moldova ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin raporunu’ değerlendirdi.
Kiev ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin açıklamaların ağırlıklı olarak Avrupa Konseyi Lideri Ursula von der Leyen tarafından yapıldığına dikkat çeken Lavrov, şunları söyledi: Bazı öneriler hazırlayıp gönderiyorlar. Aynı zamanda Ukrayna’nın kriterlerin önemli bir kısmını karşılamadığını kendileri de kabul ediyorlar. Kiev, Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba’nın ağzından: ‘Bizi kabul etmek istiyorsanız neden bu kriterlere ihtiyacınız var? Koşulsuz kabul edin’ diyor. Bütün bunları büyük bir güçlükle algılıyorum. Bana öyle geliyor ki bu, AB’nin Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonraki krizden sonra izlediği çizginin devamı olan bir oyun.“dedi.
AB üyelik sürecinde Türkiye örneği
AB’ye üyelik sürecinin siyasi bir hal aldığına, çok sayıda Baltık ülkesinin şartları sağlayamamasına rağmen AB’ye davet edilmesine dikkat çeken Rusya Dışişleri Bakanı, Türkiye ve Sırbistan’ı örnek göstererek konuşmasına şöyle devam etti:
Geçtiğimiz günlerde ‘2023 Genişleme Paketi’ni kamuoyuyla paylaşan Avrupa Birliği (AB) Yönetim Kurulu, Ukrayna ve Moldova ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasını ve Gürcistan’a aday ülke statüsü verilmesini önerdi.
AB üyeliğinin liyakat esasına dayandığının vurgulandığı raporlarda, Ukrayna ve Moldova’nın son dönemde AB’ye yönelik reformlarda önemli ilerleme kaydettiği, bu iki ülkeyle tam üyelik müzakerelerinin başlatılabileceği belirtilerek, şu önerilerde bulunuldu: AB ülkelerinden oluşan AB Kurulu’nun bu konuda bir karar alması gerekiyor.
AB Konseyi Lideri Ursula von der LeyenKonuyla ilgili basın toplantısında, ” Komşularımız hangi yöne gideceklerini seçtiler. Batı Balkanlar, Gürcistan, Moldova ve Ukraynailerleyecekleri yönü açıkça tanımlayın“ben” dedi.
Ukrayna ve Moldova ile müzakerelerin ne zaman sona ereceğinin reformların hızına bağlı olduğunu ve sürecin liyakat esasına dayandığını belirten von der Leyen, müzakerelerin AB liderlerinin siyasi kararının hemen ardından başlayabileceğini ifade ederek, AB Konseyi olarak Mart 2024’te durum raporu hazırlayabiliriz.