Kalp Hastalıklarının Belirtilerine Dikkat Edin
Kış aylarında kalp hastalıklarının semptomlarında artış gözlenir. Uzmanlar, yüksek nabız ve damarlarda daralma riskleri hakkında bilgi verdi.
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte soğuk havalarla birlikte özellikle 60 yaş üstü bireylerde ve kalp rahatsızlığı olan kişilerde tansiyon değişiklikleri, kalp atış hızında artış ve damarlarda daralma görülebiliyor. Bu durum kalbin yükünü artırabilir ve başta kalp krizi olmak üzere tüm kalp hastalıklarının riskini artırabilir. En değerli belirtileri göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme veya mide bulantısı olan kalp krizi, hayati riskler oluşturabilen en değerli kalp hastalıklarından biridir. Kronik hastalığı olanların kalp hastalığı riskini en aza indirmek için ilaçlarını doktorlarının önerdiği şekilde almaları, fiziksel olarak aktif kalmaları, Akdeniz diyeti uygulaması, sigara içmemeleri ve kafein tüketimini bırakmaları gerekmektedir. Doç. Dr. Kahraman Coşansu, kalp hastalıklarının olası belirtilerinden bahsetti. Coşansu şu bilgileri verdi;
Şeker, Tansiyon veya Kolesterolünüz Varsa Dikkatli Olun
Sonbahar ve kışın soğuk günlerinde kapalı ortamlarda ve hareketsiz geçirilen süre de artıyor. Bu durum diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı gibi kronik hastalığı olan bireyleri ve belirli bir yaşın üzerindeki kişileri olumsuz etkilemektedir. Bu dönemde hayatı tehdit edebilecek ani kalp krizlerinde artış olur. Kalp hastalıkları her zaman açık hastalık belirtileri ile ortaya çıkmaz. Kalp krizi sırasında, sinema salonlarında hep gördüğümüz gibi, rahatsız edici göğüs ağrısı ve ardından yere düşme gibi durumlar yaşanmaz. Bazı kalp semptomları göğüste bile olmayabilir ve neler olduğunu anlamak her zaman kolay değildir. Kişi 60 yaşın üzerindeyse, ailesinde kalp hastalığı öyküsü varsa, kiloluysa, şeker hastasıysa, kolesterolü veya tansiyonu yüksekse kalp konusunda daha dikkatli olması gerekir. Özellikle aşağıdaki belirtiler varsa, her zamankinden daha fazla özen gösterilmelidir;
Göğüs Rahatsızlığı
Bazen hastalar tarafından “üstümde fil oturuyormuş gibi” olarak tanımlanan, sıkışma veya yanma hissi veren ve genellikle birkaç dakikadan uzun süren göğüs ağrısı kalp krizi belirtisi olabilir. Ancak bu sadece anlık, çok kısa bir ağrı veya dokunulduğunda daha çok acıyan bir noktaysa, muhtemelen kalp hastalığı belirtisi değildir. Ancak kişi bu tür ağrılar yaşıyorsa doğru teşhis ve tedavi için mutlaka alanında uzman bir hekime muayene olması gerekir. Çünkü bazen atipik ağrılar kalp ağrısı ile karıştırılabilir.
Mide bulantısı, Hazımsızlık, Mide ekşimesi veya Mide Ağrısı
Bazı kişilerde kalp krizi sırasında bu belirtiler görülür. Tabii ki mide rahatsızlığı, kalple ilgili olmayan birçok nedenden dolayı da ortaya çıkabilir. Ancak bunun kalp krizi sırasında da olabileceğini unutmayın. Kişi bu şekilde hissediyorsa ve ailesinde kalp hastalığı öyküsü varsa, risk altında olabilir. Bu nedenle şikayetleri ihmal etmeden en kısa sürede doktora başvurmak gerekir.
Kola Yayılan Ağrı
Diğer bir klasik kalp krizi semptomu, vücudun sol tarafına, çoğunlukla kola yayılan ağrıdır. Kalp krizi ağrıları genellikle göğüsten başlar ve dışa doğru hareket eder. Ancak bu ağrılar bazen sadece kol ağrısı da olabiliyor.
Baş dönmesi ve baygınlık hissi
Bayılma, baş dönmesi veya denge kaybı gibi rahatsızlıklar birçok nedenden kaynaklanabilir. Ancak kişi aniden kendini dengesiz hissederse, göğüste rahatsızlık veya nefes darlığı yaşarsa bu aynı zamanda kalp krizi belirtisi olabilir ve hızla doktora başvurulmalıdır.
Boğaz veya Çene Ağrısı
Genel olarak, boğaz veya çene ağrısı tek başına kalple ilgili bir ağrı olarak kabul edilmez. Büyük olasılıkla, bunlar kas probleminden, soğuk algınlığından veya sinüs probleminden kaynaklanan ağrılardır. Ancak göğsün ortasından boğaza veya çeneye yayılan bir ağrı veya baskı varsa bu kalp krizi belirtisi olabilir.
Çabuk Yorulmak
Bir kişi merdiven çıkmak veya arabadan bir şeyler taşımak gibi geçmişte yapmakta zorlanmadığı bir işi yaptıktan sonra aniden kendini yorgun veya bitkin hissederse, kalp krizi riski altında olabilir.
Terlemek
Belirgin bir sebep olmadan soğuk ter kalp krizine işaret edebilir. Rastgele diğer semptomlardan herhangi biriyle bu durum meydana gelirse, hemen hastaneye gitmek uygun olacaktır.
Bacaklarda, Ayaklarda veya Ayak Bileklerinde Şişlik
Bu şikayetler, kalbin gerektiği kadar etkili kan pompalamadığının bir işareti olabilir. Kalp kanı gerektiği gibi pompalayamadığında, özellikle vücudun alt kısımlarında şişlikler meydana gelebilir.
Düzensiz kalp atışı
Kişi gergin veya heyecanlı olduğunda, kalbin hızlı atması veya olağandışı bir anlık atış yapması normaldir. Ancak kalbin birkaç saniyeden fazla anormal attığı hissedilirse ve bu sık sık oluyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu durum birden fazla kez, fazla kafein tüketimi veya yetersiz uyku gibi sebeplerden kaynaklanmaktadır. Ancak bazen tedavi gerektiren ritim problemlerine de neden olabilir.
Nefes darlığı
Altta yatan önemli bir sorundan kaynaklanabilecek açıklanamayan nefes darlığı asla göz arkasında olmamalıdır. Özellikle yeni ve hızla gelişen nefes darlığı mutlaka ciddiye alınmalıdır. (BSHA)